"Normálna" súťaž

Napísal(a) Peter Jarkovský v pondelok, 01 február 2016. kategória: Tanečný šport Počet prečítaní: 5882

Peter Modrovský so svojim teamom z Dansovie sľubovali veľkolepú tanečnú show. Teda aspoň názov súťaže „Grand Gala“ napovedal, že pôjde o niečo výnimočné, honosné, slávnostné. Nakoľko som sa minulý rok (nultý ročník) nemohol zúčastniť, povedal som si, že tento rok to napravím a pôjdem sa na „neoficiálne majstrovstvá detských kategórií v tanečnom športe“ pozrieť. Organizátor lákal okrem iného aj na atraktívny galaprogram poprepletaný „showkami“ tanečníkov svetových mien (semifinalisti majstrovstiev sveta v latinsko-amerických tancoch Massimo Arcolin & Laura Zmajkovičová, majstri Nemeckej republiky v profesionáloch Ilia Russo a Oxana Lebedew, majstri Českej republiky v Show Dance a štvrtý pár Majstrovstiev sveta v Show Dance Latin - Lukáš Bartuněk a Katěřina Hrstková), to všetko za doprovodu živej kapely (Gustav Brom big band) a známych slovenských spevákov.

Je až neuveriteľné, ako si organizátor dal záležať na každom, aj tom najdrobnejšom detaile, najmä ak ide o súťaž venovanú „len“ detským tanečným párom. Nech Vás nemýli zdanlivé bagatelizovanie, či až zosmiešnenie detskej kategórie s použitím slovíčka „LEN“. Práve naopak. Snažím sa poukázať na to, že tieto kategórie bývajú väčšinou (česť výnimkám) akýmsi prílepkom k súťažiam starších tanečníkov, no práve Dansovia prijala výzvu ukázať, ako sa dá takéto podujatie urobiť inak. Ako pozdvihnúť výkony tých najmenších tanečníkov na najvyššiu priečku záujmu a všetkým tanečníkom a hosťom dopriať nezabudnuteľný zážitok. Malé deti a ich rodičia sa namiesto ošarpanej telocvične ocitli v luxusne vyzdobenej hale v Malinove, výborne nazvučenej, krásne nasvietenej, hoci miestami odlesky točiacej disco-gule pôsobili skôr hypnotizujúco :) Okrem tejto drobnosti však všetko ladilo. Tanečníci mali k dispozícii pekný, veľký parket. Programom sprevádzala vtipná Adela Banášová, ktorú po odbornej stránke dopĺňali Milan Šatan s Petrom Ivaničom. Celkovú noblesu tvorila dekorácia vo forme červených kobercov, slávnostných bielych stolov a stoličiek, či v neposlednom rade živá hudba. Organizátor si dal dokonca námahu s pútavým grafickým spracovaním tabuliek postupujúcich párov premietaných na obrazovkách, ako aj s video-vizitkami tanečných osobností, ktoré sa na súťaži predstavili. Prosto – „event“ spĺňal aj tie najnáročnejšie kritéria, ktoré by ho mohli radiť medzi súťaže národných majstrovstiev, prípadne Slovenského pohára. Dokonca som presvedčený, že niektorí organizátori Majstrovstiev SR by si mohli ísť na takúto súťaž po „manuál“, ako sa to má robiť!

Netvrdím, že na každej súťaži má spievať víťaz Superstar, ani svoje tanečné umenie nemusí ukazovať rovno majster sveta. Úplne by stačilo, keby súťaže mali adekvátnu kvalitu, dôstojné podmienky pre súťažiacich, pre divákov a možno aj výška vstupného bude mať konečne svoje opodstatnenie. Pochopiteľne to všetko podčiarknuté profesionálnym výkonom rozhodcov. Aby som bol objektívny, treba jedným dychom dodať, že niektorí organizátori súťaží si toto začali uvedomovať. Pekným príkladom sú súťaže ako Dance Attack Dance Cup, Košice OPEN, no netreba zabúdať ani na latinové Majstrovstvá Slovenska z roku 2014, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo sa na Slovensku v tanci udialo.

O autorovi

Peter Jarkovský

Peter Jarkovský

Tancu sa venujem od roku 1994. Najskôr som tancoval za Tanečnú školu Ingriš (vlastníci TŠ boli Peter Ingriš a Tatiana Drexler). Od roku 1996 som reprezentoval KTŠ Aknela Martin (Alenka Pisaríková). V roku 2006 som založil vlastný tanečný klub TK TÍM Juniorklub Martin. Od roku 2010 som pôsobil v Banskej Bystrici v Klube tanečného športu K-Dance (Igor Kšenzuliak). V roku 2016 som sa opäť stal členom Slovenského zväzu tanečného športu, už ako individuálny člen bez klubovej príslušnosti. Tanečný portál Tancujeme.com som spoluzakladal v apríli 2015.

Napísať komentár

Komentujete ako hosť.

Vyhľadávanie

Kalendár udalostí

Máj 2022
pon uto str štv pia sob ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Najbližšie podujatia

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Anketa

Ktorý tanec máte najradšej?

Facebook