Kam sa stratili naše páry?

Napísal(a) Peter Jarkovský v štvrtok, 03 december 2015. kategória: Tanečný šport Počet prečítaní: 7663

Kam sa stratili naše páry?

Už sme o nich počuli, ale nikto ich ešte nevidel. Aj takto by sa s nadsázkou dalo zhodnotiť, ako to vyzerá s tanečnými pármi vyšších výkonnostných kategórií na Slovensku. Túto tému sme už na našom portáli rozoberali, ale situácia sa za poslednú sezónu nikam výrazne neposunula a problém naďalej pretrváva. Stáva sa žial pravidlom, že páry výkonnostnej kategórie A, ale občas už aj nižších kategórií, prídu na bodovaciu súťaž, no pre nízky počet prihlásených párov je súťaž iba pohárová bez zisku jediného bodu. Získať na Slovensku väčší počet bodov práve na A-čkových súťažiach je "mission impossible".

Máme tak málo párov, že svojou účasťou nedokážu vytvoriť podmienky pre bodovaciu súťaž? Poďme sa pozrieť, koľko párov je zaregistrovaných v Slovenskom zväze tanečného športu (ďalej iba SZTŠ). V kategórii štandardných tancov máme na Slovensku 47 párov triedy A, latinskoamerickým tancom sa venuje 50 A-čkových dvojíc. Pokiaľ by sa našich súťaží zúčastnila iba štvrtina týchto párov, na podujatiach by sme mali rovno semifinálovú dvanástku a páry postupujúce do finále by nazbierali zaujímavý súčet bodov. Kde je teda problém? Páry nie sú ochotné cestovať na súťaže a nechcú zbierať body? Asi to nebude úplne tak, stačí sa pozrieť na štartovné listiny českých súťaží. Na KROMĚŘÍŽSKÝ TANEČNÍ FESTIVAL 2015 sa do kategórie Dospelí A ŠTT registrovalo 22 párov, z toho 6 slovenských, ktoré sú ochotné cestovať dokonca až z Košíc. Ak by týchto 6 párov prišlo na hociktorú slovenskú súťaž, mohla by sa konať "bodovačka", nakoľko by 4 páry postupovali do finále. Celkovo sa do Kroměríža prihlásilo až 57 párov zo Slovenska.

Dámy a páni - máme problém! Problém, nad ktorým sa už nestačí iba zamyslieť. Treba začať riešiť komplikovanú situáciu. Pretože ak zostaneme ľahostajní, už aj tak nákladný tanečný šport bude iba pre hŕstku vyvolených, ktorí budú ochotní priplatiť si za niekoľkosto kilometrové výjazdy len preto, že v našej krajine nebude možné absolvovať súťaž. O príčinách zlého stavu môžeme zatiaľ polemizovať, no čím skôr pomenujeme problém a nájdeme naň riešenia, tým skôr sa môžeme tešiť z kvalitne obsadených bodovačiek aj u nás. Uvítam aj diskusiu k článku, Vaše postrehy a názory na problematiku nízkej účasti párov. Pozor, diskutovať môžu iba zaregistrovaní majitelia Tancujeme.com účtov.

O autorovi

Peter Jarkovský

Peter Jarkovský

Tancu sa venujem od roku 1994. Najskôr som tancoval za Tanečnú školu Ingriš (vlastníci TŠ boli Peter Ingriš a Tatiana Drexler). Od roku 1996 som reprezentoval KTŠ Aknela Martin (Alenka Pisaríková). V roku 2006 som založil vlastný tanečný klub TK TÍM Juniorklub Martin. Od roku 2010 som pôsobil v Banskej Bystrici v Klube tanečného športu K-Dance (Igor Kšenzuliak). V roku 2016 som sa opäť stal členom Slovenského zväzu tanečného športu, už ako individuálny člen bez klubovej príslušnosti. Tanečný portál Tancujeme.com som spoluzakladal v apríli 2015.

Napísať komentár

Komentujete ako hosť.

Vyhľadávanie

Kalendár udalostí

Apríl 2021
pon uto str štv pia sob ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Najbližšie podujatia

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Anketa

Ktorý tanec máte najradšej?

Facebook