Čo som idiot? Alebo ako je na tom Tvoje sebavedomie.

Napísal(a) Juraj Pavelek v pondelok, 07 august 2017. kategória: Tanečný šport Počet prečítaní: 8171

Čo som idiot? Alebo ako je na tom Tvoje sebavedomie.

Tak toto počujem od klientov pravidelne. Je to typická odpoveď na moju nevinnú otázku: Vieš si predstaviť, že by si vedel svojmu najväčšiemu súperovi zo srdca zaželať, aby podal svoj čo najlepší výkon? Aby sa mu všetko, ale úplne všetko podarilo presne tak, ako si želá? Drvivá väčšina sa na mňa pozrie, ako keby mi preskočilo. Vtedy začínam v duchu odpočítavanie. Tri... dva... jeden... a už vidím ako sa mu derie tá známa otázka z úst - "Čo som preboha idiot? Ja na sebe makám a chcem vyhrávať súťaže! A to mám akože želať niekomu aby ma porazil?" No aj ja sa pritom veľmi dobre zabávam. Milujem tie okamihy, keď viem, že o chvíľočku príde "AHA" efekt. Zasvieti mu žiarovka v hlave a pochopí, že vlastne idot nebude. Práve naopak. Určite už netrpezlivo čakáš aj Ty, kedy Ti zasvieti žiarovka, tak čítaj ďalej :) .

Samozrejme, že od nikoho nechcem, aby si želal, aby ho jeho najväčší súper porazil. Ide tu celkom o niečo iné, čo má oveľa hlbší zmysel. Hlavne pre výkon, keď to športovec potrebuje najviac. To, čo sa tu teraz dozvieš, je veľmi silná technika. Pomáha k oveľa silnejšej psychickej odolnosti. No a to môže viesť až k tomu, čo špičkoví športovci nazývajú FLOW. Asi Ti teraz hlavou prebehla myšlienka, čo to asi je, to flow. Určite to poznáš. Je to stav, kedy Ti vychádza úplne všetko na čo siahneš. Všetko ide presne tak, ako má a Ty sa nemusíš vôbec snažiť. Jednoducho je všetko úplne perfektné a dokonalé. Flow je "magický stav", ktorý sa dá natrénovať práve mentálnym tréningom. No, ale o tom, čo je to FLOW, sa dozvieš v niektorom z mojich článkov neskôr. 

Keď sa pýtam túto otázku mojich klientov, vyžadujem, aby boli k sebe úprimní a neklamali sa. Ja nie som ten, ktorý ich za to odsúdi, som ten, ktorý ich podporuje v úprimnosti k nim samým. Je naozaj veľmi ťažké pozrieť sa do vlastného vnútra. No človek, ktorý je sám k sebe úprimný, toho dosiahne oveľa viac. To, čo touto otázkou sledujem je, aké má človek sebavedomie. Pozor, nie aroganciu, alebo namyslenosť. Ale zdravé sebavedomie. Slovo sebavedomie ma dve časti. SEBA a VEDOMIE. Človek si je vedomý sám seba. Vie koľko má natrénovane, vie v čom je výborný, vie čo sú jeho silné stránky, vie že má skúsenosti. Je si vedomý sám seba. A ak si sebavedomý, si aj veľkorysý a nemáš ani ten najmenší problém zo srdca zaželať to najlepšie svojmu súperovi. Ak Ti ide naozaj o to, že z hĺbky svojho srdca chceš byť naozaj tým najlepším vo svojom športe, nechceš predsa vyhrávať so slabými súpermi. Toto je pravé sebavedomie, ktoré z Teba spraví šampióna. To ostatné je len prázdna póza plná nenávisti, arogancie a negatívnych pocitov, ktoré pôsobia ako Tvoja obrovská brzda. Určite sa nájdu vo svetovom športe osobnosti, ktoré sú arogantné a Ty si povieš - aha veď tento bol taký a dokázal to. Ale moja otázka znie inak. Čo ak by sa zbavil svojej arogancie, zbavil sa tej obrovskej brzdy, kam ešte by vedel posunúť svoj výkon? Asi by sme o ňom hovorili ako o géniovi. Správne sebavedomie sa dá natrénovať práve MENTÁLNYM TRÉNINGOM. Možno si nedávno sledoval finále na Roland Garos a videl si triumf Stanislasa WAWRINKU. V jednom rozhovore na otázku, čo stojí za jeho výkonom, uviedol, že práve mentálny tréning a práca na jeho sebavedomí. 

Poďme sa ešte spolu pozrieť na to, čo sa vlastne udeje v Tvojej hlave ak súperovi nedopraješ. Určite poznáš porekadlo, DOPRAJ INÝM, AJ TEBE BUDE DOPRIATE. Ty už vieš, že pre kvalitný výkon je dôležité si vytvoriť pohodu. Teraz sa Ťa spýtam otázku: "Aké obrazy a pocity si tvoríš v hlave, keď praješ svojmu súperovi to najhoršie? Ako Ťa to naladí na Tvoj výkon? Máš z nich naozaj dobrý pocit?" Pozor, škodoradosť k nim nepatrí :). Ak si budeš predstavovať, že Tvoj súper podáva otrasný výkon, Tvoj mozog sa začne na presne taký pripravovať a Ty padneš do pasce. Kto druhému jamu kope... záver už určite poznáš. Tvoj mozog na tej najzákladnejšej úrovni nerozoznáva, či ide o fikciu (niečo, čo nie je skutočné). Aj predstavy berie ako reálnu vec a nerozoznáva, či ide o Teba alebo o súpera. No a vtedy začne programovať Tvoje telo na presne taký výkon, aký želáš svojmu súperovi. Platí jedno veľké pravidlo. V hlave môžeš mať naraz len jednu myšlienku. No a čomu venuješ svoju pozornosť, tak to sa stáva skutočnosťou. Takže dávaj si pozor, čo želáš svojmu súperovi, pretože to želáš hlavne sebe ;)

Dám Ti jeden tip na záver. Vždy keď prídeš na tréning, predstavuj si že Tvoj súper je výborný a podáva svoj optimálny výkon. Človek je od prirodzenia súťaživý tvor. Tak to využi vo svoj prospech. Tvoja motivácia na tréningu vzrastie a určite vydáš zo seba viac ako kedykoľvek predtým. Budeš tým trénovať aj svoje sebavedomie ;)

 

Ak Ťa zaujíma, ako trénovať systematicky svoje sebavedomie, ako dosiahnuť ten zázračný stav, kedy všetko ide ako po masle, teším sa, ak ma budeš kontaktovať na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Prajem Ti krásny a úspešný deň

 

Juraj Pavelek

mentálny tréner a hypnoterapeut

O autorovi

Juraj Pavelek

Juraj Pavelek

Som trénerom štandardných tancov v tanečnej škole SUN DANCE ACADEMY kde som vychoval od prvých krokov majstrov a finalistov Majstrovstiev Slovenska a 8. pár na svete v 10 tancoch. Okrem toho sa špecializujem na mentálnu prípravu špičkových športovcov. Okrem tanečných párov ako mentálny kouč spolupracujem aj s čerstvými majstrami Slovenska v šerme (kord).

Napísať komentár

Komentujete ako hosť.

Vyhľadávanie

Kalendár udalostí

November 2020
pon uto str štv pia sob ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Najbližšie podujatia

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Anketa

Ktorý tanec máte najradšej?

Facebook